Sir Arthur Conan Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes, își ura în secret personajul. Autorul era nemulțumit că povestirile sale polițiste l-au făcut celebru și l-au împiedicat să fie recunoscut pentru lucrările sale mai serioase, potrivit istoricului Lucy Worsley.
Arthur Conan Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes, își ura în secret personajul, potrivit istoricului Lucy Worsley.
Doyle a fost catapultat din „obscuritate la faima mondială” după ce povestirile sale polițiste au început să apară într-o revistă în 1891, spune Worsley în Radio Times, potrivit The Guardian.
Doyle a încercat să-și vândă povestirile unei reviste intelectuale, Cornhill, dar a fost respins. Abia după ce a fost respins de mai mulți editori, a reușit să-și vândă povestirile unui editor mai mic, care le-a considerat a fi „exact ceea ce căuta”, și anume „ficțiune ieftină”.
Holmes a fost profitabil pentru Doyle, dar autorul a decis să-l ucidă după ce a câștigat destui bani. Cu toate acestea, a fost ademenit să-l reînvie un deceniu mai târziu, când un editor american i-a oferit echivalentul a 1,6 milioane de dolari, potrivit lui Worsley.
„Arthur trebuie să se fi urât. Și ar fi urât faptul că astăzi, la 93 de ani de la moartea sa, romanele sale istorice zac necitite, în timp ce detectivul său ieftin – dar iubit – trăiește pentru totdeauna pe ecranele noastre”.
Sherlock Holmes este cel mai popular detectiv fictiv din istorie. Conan Doyle a scris patru romane și 56 de povestiri scurte despre urmărirea criminalilor de către detectiv, folosindu-și abilitățile de observație și puterea de deducție.
Poveștile lui Sherlock Holmes au fost adaptate pentru scenă, film și televiziune, iar Benedict Cumberbatch, Peter Cushing, Roger Moore, Ian McKellen, Michael Caine, Charlton Heston și Jonathan Pryce se numără printre cei care l-au interpretat. Basil Rathbone l-a interpretat pe Holmes în 14 filme.
Scriitorul a murit în urma unui atac de cord în 1930, la vârsta de 71 de ani.